0
  • Je hebt momenteel geen producten in je winkelwagen.
Vergelijken
partner in tijdelijk hekwerk
Levering binnen 1-2 werkdagen
Persoonlijk advies
Persoonlijk advies

"Wij staan klaar om je te voorzien van advies op maat."

Welke wegafzeting kies je wanneer

Laatste geüpdated:

Het belang om de juiste wegafzetting te gebruiken kan niet genoeg worden benadrukt. Dit essentiële hulpmiddel zorgt voor een veilige werkomgeving, creëert veiligheid voor weggebruikers, minimaliseert verkeershinder en bevordert een soepele doorstroming. 

Of je nu een aannemer bent die een bouwproject beheert, een evenementencoördinator bent of een voorbijganger bent die langs een wegwerkzaamheidszone loopt, rijdt of fietst; het begrijpen van de verschillende soorten wegafzettingen en hun toepassingen draagt bij aan de algehele (verkeers)veiligheid en efficiëntie.

Belangrijk: De context

Bij het kiezen van de juiste wegafzetting is het belangrijk om verder te kijken dan alleen de zichtbaarheid en de fysieke barrière. De context waarin de afzetting wordt gebruikt, zoals de duur van de (weg)afzetting, het soort verkeer en de specifieke omgeving, spelen allemaal een rol.

Daarnaast zijn er specifieke richtlijnen en regels waaraan moet worden voldaan om te zorgen dat de afzetting niet alleen effectief is, maar ook in overeenstemming is met de lokale wetgeving.

Een aantal voorbeelden waarbij wegafzettingen worden gebruikt:

  1. Wegafzettingen zijn essentieel bij grote evenementen zoals festivals, sportwedstrijden en parades/optochten. Ze helpen om de stroom van voetgangers en voertuigen te reguleren en veiligheidszones te creëren.

  2. Ook bij incidenten zoals ongelukken, branden of gaslekken worden wegafzettingen gebruikt om de situatie onder controle te houden en de veiligheid van zowel hulpdiensten als het publiek te waarborgen.

  3. Bij bouwprojecten worden wegafzettingen ingezet om het werkgebied af te zetten en de toegang tot het terrein regelen. Dit beschermt zowel de medewerkers als voorbijgangers.

  4. Militaire operaties en politieacties maken ook regelmatig gebruik van wegafzettingen om strategisch een gebied af te zetten en de toegang te beperken tijdens operaties of onderzoeken.

  5. Misschien niet het eerste waar je aan je denkt, maar ook bij milieubeschermingsprojecten wordt gebruik gemaakt van wegafzettingen. Denk hierbij aan projecten zoals het herstellen van een natuurlijke habitat of het opruimen van een vervuild gebied. Zo wordt het gebied beschermt tegen menselijke verstoring.

De verschillende wegafzettingen

Wegafzettingen zorgen in de eerste plaats voor veiligheid en kenmerken zich doorgaans door de opvallende rood-witte markering, waardoor ze ook in het donker goed zichtbaar zijn.

De diverse afzettingen op een rij:

  • Schrikhekken
  • Vouwhekken
  • Geleide baken
  • Verkeerskegels
  • Finish barriers
  • Watergevulde barriers

Wegafzetting: schrikhek

Schrikhekken worden veelal toegepast bij het afzetten van werkgebieden op openbare wegen in stedelijke gebieden. Een schrikhek draagt bij aan de verkeersveiligheid op de openbare weg en is niet te missen door zijn opvallende horizontale ‘rood - wit - rood - wit – rood’ planken.

afzetting schrikhek C01 bord

Doorgaans zijn deze planken 2 à 3 meter lang en hebben ze klasse 3 reflecterende folie. Het stabiele A-frame waar de planken in vast geklemd zitten kunnen langdurig worden gebruikt en zijn eventueel extra te verzwaren door gebruik te maken van zandzakken.

Een alternatief: Naast het standaard schrikhek kun je ook voor een dranghek met schrikhekplanken inclusief een C01 bord kiezen.

Wegafzetting: geleidebaken

Een geleide baken, vaak ook baakschild genoemd, worden gebruikt om bij wegwerkzaamheden het verkeer te begeleiden. De geleide baken is van speciaal HDPE kunststof (vocht- en vuilafstotend en Uv-bestendig) en is daarnaast voorzien van klasse 2/3 reflecterende folie. Om een geleide baken stevig neer te zetten, wordt gebruik gemaakt van een baakvoet. Die eventueel nog extra verzwaard kan worden door er zandzakken (15 kg) op te leggen.

Wegafzetting: barrier

Barriers zijn lage afzettingen, veelal van kunststof, die doorgaans worden gebruikt bij wegwerkzaamheden aan de openbare weg om het verkeer in de juiste richting te begeleiden. Bij het plaatsen van deze kunststof barriers, die voor het gewicht worden gevuld met water, is het van belang om deze onderling aan elkaar te haken, om zo een lange rij te vormen. Het materiaal van een barrier is gemaakt van gerecycled kunststof.

Wegafzetting: finish barrier

Een ander type barrier is een finish barrier. Dit is een oplossing voor een struikelloze afzetting, hetgeen doorgaans wordt gebruikt bij de finish van marathon en wielerrondes. Het ‘schuin naar achter liggende’ hek heeft aan slechts één zijde voeten die ook nog eens schuin naar binnen zijn gericht. Een finish barrier is gemaakt van degelijk na-verzinkt staal en is voorzien van een zinklaag, zodat het goed bestand is tegen de verschillende weersomstandigheden.

Wegafzetting: vouwhek

Kunststof vouwhekken zijn verkrijgbaar in de kleuren geel en rood. Door zijn lichte gewicht is een vouwhek eenvoudig in te zetten bij tijdelijke (onderhouds)werkzaamheden op de openbare weg en binnen in (grote) gebouwen. Denk bijvoorbeeld aan het afzetten van een mangat wanneer er werkzaamheden aan het riool zijn, voor het afzetten van de toegang tot een lift wanneer monteurs bezig zijn met het onderhoud of als een vloer nog nat is na een schoonmaak.

Wegafzetting: verkeerskegel

Worden vaak gebruikt voor kortdurende werkzaamheden of om een klein gebied af te bakenen. verkeerskegels afzetting

Verkeerskegels zijn met name handig als tijdelijke wegmarkeringen. De opvallende oranje kleur zorgt ervoor dat weggebruikers alert zijn wanneer ze een verkeerskegel op de openbare weg zien staan.

Er zijn twee varianten; een 50 cm hoge verkeerskegel en een 75 cm hoge verkeerskegel. Een 50 cm verkeerskegel mag alleen worden gebruikt binnen de bebouwde kom. De 75 cm verkeerskegel mag zowel binnen- als buiten de bebouwde kom op de openbare weg worden gebruikt.

Veiligheid bij een wegafzetting

Het kiezen van de juiste wegafzetting hangt van verschillende factoren af. Veiligheid, regelgeving, doel, en locatie zijn hierbij leidend. Waarbij veiligheid voor medewerkers en weggebruikers altijd de hoogste prioriteit moet hebben. Of het nu gaat om langdurige wegwerkzaamheden, een tijdelijk evenement of een noodsituatie, de juiste afzetting voorkomt chaos en kan levens redden.

1. Zorg ervoor dat de wegafzetting duidelijk zichtbaar is, zowel overdag als ’s nachts. Gebruik reflecterende materialen en voldoende verlichting.

2. Houd rekening met de lokale wet- en regelgeving. In veel landen zijn er specifieke richtlijnen voor het gebruik van wegafzettingen, inclusief de plaatsing en het type materiaal dat gebruikt mag worden.

3. Overweeg het doel, de locatie en de duur van de afzetting. Voor kortdurende werkzaamheden volstaan vaak verkeerskegels, vouwhekken en geleide bakens, terwijl langdurige projecten robuustere oplossingen vereisen zoals barrières en schrikhekken. Ook zul je in stedelijke gebieden rekening moeten houden met voetgangers en fietsers, terwijl op snelwegen de focus ligt op het veilig omleiden van snel rijdend verkeer.

Heb je na het lezen advies nodig? We helpen je graag verder!