Hoeveel bouwhekken heb ik nodig?
Bij de meeste bouwprojecten of evenementen is het noodzakelijk om de veiligheid en organisatie op en rond het terrein goed te regelen. Eén van die aspecten daarbij is het plaatsen van tijdelijk hekwerk. Bouwhekken schermen het terrein af en houden ongewenste gasten, over het algemeen, buiten de deur.
Hoeveel bouwhekken je nodig hebt om jouw terrein goed af te schermen is eenvoudig te berekenen. Let wel dat er een aantal factoren zijn, die vaak over het hoofd worden gezien, waar je rekening mee moet houden. Denk hierbij aan (onpraktische) hoeken, een oneffen terrein en extra versterking van het hekwerk.
Berekening aantal bouwhekken
Stap 1: Bereken de totale lengte van het terrein
De eerste stap bij het bepalen hoeveel bouwhekken je nodig hebt, is het berekenen van de totale omtrek van het terrein. Dit kan variëren van een rechthoekig terrein tot meer complexe vormen met hoeken en oneffen delen. Tel simpelweg alle zijden van het terrein bij elkaar op om de totale lengte in meters te verkrijgen.
Stap 2: Deel de totale omtrek door de breedte van een bouwhek
Een standaard bouwhek is 3,5 meter breed. Door de totale omtrek van je terrein te delen door de breedte van een bouwhek, kun je berekenen hoeveel bouwhekken je nodig hebt.
Een rekenvoorbeeld:
Stel je terrein heeft een totale omtrek van 100 meter. Dan deel je 100/3,5 = 28,57 bouwhekken.
Vervolgens rond je dit getal af naar boven. Je hebt dan 29 bouwhekken nodig om het terrein af te zetten.
Factoren die van invloed zijn
Met een kaarsrecht terrein kun je deze basisberekening simpel toepassen. Maar ligt het terrein bijvoorbeeld op een oneffen ondergrond, zitten er gekke hoeken/bochten in of denk je extra stabiliteit nodig te hebben, dan heb je meer bouwhekken nodig.
1. Hoeken en bochten in het terrein
Heeft het af te zetten terrein meerdere hoeken? Dan heb je extra bouwhekken nodig. Een hoek is gevoeliger voor verschuivingen of omvallen door bijvoorbeeld wind. Om dit te voorkomen zul je extra bouwhekken moeten plaatsen voor de stevigheid van het hekwerk. De basis richtlijn is: voor iedere hoek moet je een extra bouwhek optellen bij het totaal aantal bouwhekken.
Tip: Gebruik altijd bouwhekklemmen tussen de bouwhekken. Door bouwhekken aan elkaar te koppelen voorkom je dat er ruimte tussen de hekken ontstaat waar ongewenste gasten door heen kunnen kruipen.
2. Locatie van het terrein
Op locaties waar veel wind is of wanneer het tijdelijk hekwerk écht niet mag omvallen (100% stabiliteit nodig is) is het gebruik van bouwhekaccessoires zoals bouwhekvoeten en bouwhek schoren essentieel. Ook kun je ervoor kiezen om extra bouwhekken te plaatsen om gehele structuur te versterken.
3. Ongelijk terrein
Bij een vlakke ondergrond is de standaardberekening meestal voldoende, maar op oneffen terrein (bijvoorbeeld bij hellingen of kuilen) moet je meer bouwhekken gebruiken. Bouwhekken sluiten vaak niet precies aan wanneer ze op een helling staan. Er zijn dan extra bouwhekken nodig om stabiel tijdelijk hekwerk te creëren.
4. Veiligheid op en rond het terrein
Vergeet niet dat je waarschijnlijk toegangspoorten nodig hebt voor personeel, voertuigen of materieel. En vluchtpoorten, zodat iedereen zo snel mogelijk het terrein kan verlaten bij noodsituaties. Deze speciale bouwhekken hebben andere afmetingen. Let dus goed op de breedte van deze hekken en neem dit mee in je berekening. Logischerwijs heb je minder standaard bouwhekken nodig wanneer je toegangspoorten aanschaft.
Een goede voorbereiding
Bij het plaatsen van tijdelijk hekwerk is het belangrijk om vooraf te berekenen hoeveel bouwhekken je exact nodig hebt. Daarmee voorkom je dat je achteraf nog extra hekken moet aanschaffen of dat je juist te veel hekken hebt en onnodig geld hebt uitgegeven.
Door eerst de totale omtrek van het terrein te berekenen en vervolgens rekening te houden met factoren als de locatie van het terrein, het aantal hoeken, de ondergrond en nodige toegangspoorten, kun je een goede berekening maken. Als je met al deze zaken rekening hebt gehouden, dan kun je een veilige, stabiele afzetting van je terrein creëren.