Bouwhekken en harde wind
Bouwhekken en harde wind, twee dingen die niet altijd even goed samengaan. De onvoorspelbare Hollandse wind kan erg belastend zijn voor je tijdelijk hekwerk. Het juiste gebruik van materialen en met name schoren is dan van essentieel belang.
Omdat je in Nederland zelf verantwoordelijk bent voor het veilig plaatsen van stevig hekwerk, zul je tijdelijk hekwerk moeten controleren op een aantal punten. Je wil immers niet op je geweten hebben dat de bouwhekken onverwachts op een passerende voetganger belanden, met alle gevolgen van dien. Daarbij brengen herstelwerkzaamheden extra kosten met zich mee en neemt het tijd in beslag die je liever aan andere zaken besteedt.
Een stevige hekwerklijn
Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de keuzes die je kunt maken bij het plaatsen van tijdelijk hekwerk en/of verstevigen van je reeds bestaande hekwerk.
- Op welke locatie is het project? Je kunt je voorstellen dat de wind in kustgebieden en landelijk gebieden vrij spel heeft in vergelijking met stedelijke gebieden. En hekwerk flink kan belasten.
- Welk bouwhek (gaasmat) kies je? Hoewel alle bouwhekken op het oog allemaal open en wind doorlatend lijken, is de maaswijdte van de gaasmat ook van invloed. Hoe smaller de maas, des te lastiger de wind er doorheen kan gaan en het hekwerk sneller omver kan trekken. Daarnaast geldt hoe lichter het bouwhek, des te sneller het stuk gaat wanneer de wind er vat op krijgt. Zwaardere (kwalitatieve) bouwhekken blijven beter staan en waaien minder snel om.
- Wel of geen bouwhekdoeken? Bouwhekdoeken zijn praktisch en functioneel; ze schermen je bouwplaats af, geven je de mogelijkheid om reclame te maken en kunnen zelfs geluidsoverlast tegengaan. Het grote nadeel van bouwhekdoeken is dat ze enorme windvangers zijn. En kunnen, niet (goed) geschoorde bouwhekken, razendsnel omvertrekken. Zelfs geschoorde bouwhekken met bouwhekdoeken kunnen omvergetrokken worden door de wind. Het bekleden van bouwhekken raden wij dan ook eerder af dan dat wij het toejuichen.
- Hoe is de ondergrond? Een te zachte of een te harde ondergrond maakt het bijna onmogelijk om een strakke hekwerklijn te kunnen garanderen. Te zacht; de bouwhekschoor raakt los. Te hard; de schoor kan niet in de grond worden gezekerd.
Om je op weg te helpen hebben we een aantal aanbevelingen voor je op een rij gezet.
Dit heb je nodig
Om ervoor te zorgen dat het tijdelijk hekwerk rond je project veilig en stevig blijft staan, raden we aan om gebruik te maken van onderstaande oplossingen.
1. Kies de juiste bouwhekschoren. Schoor speciaal en windbreker kun je gebruiken bij harde en zachte ondergronden en de gewone standaard schoren zijn alleen te gebruiken bij een zachte ondergrond
2. Voldoende bouwhekschoren plaatsen. Bouwhekschoren geven extra steun aan de bouwhekken, zodat ze minder vatbaar zijn voor windbelasting. Plaats om de 1 tot 3 bouwhekken een schoor. Let op: als er bouwhekdoeken op het hekwerk zitten, dan moet ieder bouwhek worden geschoord. Daarnaast adviseren wij om de opstelling semi-permanent aan de grond te bevestigen.
3. Is er voldoende ruimte rond het project, plaatst dan extra bouwhekken haaks op de hekwerklijn. De extra fungeren als schoren. Er ontstaat dan een stevige, zigzaggende hekwerklijn waarbij de bouwhekken elkaars schoren zijn. Hiervoor heb je wel meer meters bouwhekken nodig. Een duurdere maar zekere oplossing.
4. Verwijder waar mogelijk bouwhekdoeken van je hekwerk of vervang ze door mesh doeken die meer wind doorlaten. Als dit geen optie is, zorg er dan voor dat echt ieder bouwhek gezekerd is met de juiste bouwhekschoor. Let daarbij ook goed op het soort bouwhekdoek. Er zijn daarnaast bouwhekdoeken die iets winddoorlatend zijn, zoals mesh of gaasdoek. Maar let op, ook dit zijn in de praktijk enorme windvangers.
5. Tot slot is het mogelijk om tijdelijk hekwerk te gebruiken in een semi-permanent oplossing. Semi-permanent hekwerk bestaat uit lange stalen palen die stevig in de grond zitten, waarbij de bouwhekken er veilig tussen zijn vastgeklemd. Doot het tijdelijke hekwerk te verankeren met de ondergrond, is het geheel zeer stevig en windvast.
Advies
Heb je na het lezen van onze aanbevelingen nog vragen, neem direct contact op met ons deskundige team.